Aanvang herstel Oosterpark

Als Buurtcomité begrijpen wij dat een aantal mensen zich zorgen maakt over de kap van de bomen. De plannen voor het deel wat nu in uitvoering is hebben wij samen met de gemeente in april aan alle bewoners voorgelegd. Op de avond in De Tibbe waren ongeveer 65 mensen. Er was alom enthousiasme over de plannen.  

Wat nu in uitvoering is, is het vervolg op de jarenlange planvorming. Wij hebben samen met de gemeente in een schouw door het park moeten constateren dat veel van de beplanting in de plantvakken niet meer te handhaven is door de jarenlange verwaarlozing. Goede snoei kan niet meer, en bloeiende planten zijn weg. Als we zo waren doorgegaan zou het centrale deel van het Oosterpark nog uit gras en doorgeschoten coniferen bestaan.

Ook zijn veel bomen ziek en kunnen geen 5 jaar meer mee.Het herstelplan voorziet in de aanpak van de plantvakken, waarbij wordt ingeplant met een bloeiend assortiment en de vervanging van zieke bomen. Alle tekeningen staan op onze website. Er is een kapvergunning voor 40 bomen. Slechts een paar daarvan zijn gezond. Deze bomen staan op een plek waar oorspronkelijk in het park geen boom stond en waar een conflict is met aan te leggen bloeiende plantvakken of een zichtlijn.

De tekening voor de te kappen bomen is verwarrend omdat ook b.v. een hulst is aangemerkt als boom. Het centrale deel van het park wordt niet verwoest maar opgeknapt. Er komen meer plantvakken met bloei terug dan er nu zijn met o.a. veel rododendrons.

Maar als we willen opknappen moet er wel eerst oude niet meer te handhaven beplanting weg. Het deel van het Oosterpark waar nu wordt gewerkt is een rijksmonument als park. Nog wel gelukkig want door langdurige verwaarlozing is veel van de monumentale waarde verloren gegaan. 

Bij de plannen is zoveel als mogelijk de originele visie van architect Vroom in acht genomen. Ook zijn de plannen door meerdere experts bekeken. De adviezen die daar uit kwamen hebben we weer besproken met de gemeente, en zijn grotendeels opgevolgd.

Alle procedures zijn doorlopen en er is geld vanuit de Rijksdienst voor monumenten. De bomen die worden terug-geplant zijn in een grotere maat om alvast weer wat body te krijgen. Wij beseffen dat als je aan het werk gaat het er eerst niet uit ziet door de kap van struiken en bomen, maar hopen met deze mail toch wat van de ongerustheid weg te kunnen nemen. We hebben het volste vertrouwen dat we op termijn weer een prachtig park hebben!

Voor vragen kunt U ook contact opnemen met de gemeente. Reacties op dit bericht zijn mogelijk. We gaan hier alleen in op inhoudelijke en fatsoenlijke reacties.

5 gedachten over “Aanvang herstel Oosterpark”

 1. Hallo,
  Fijn dat er nadere uitleg is betreft het herstelplan. Wij wonen rondom het park en waren niet op de hoogte van deze aanpak. Al jaren betreuren wij ten zeerste hoe dit monument door de gemeente wordt verwaarloosd. Ik ben echter wel benieuwd of de vijver wordt meegenomen in het herstellen ? Hier heb ik zelf al meerdere malen melding van gedaan bij de gemeente. Eenden verdwijnen, kuikens verdrinken omdat de rand te hoog is en er geen trapjes zijn, zwaar vervuild met afval en visdraad etc. Ik lees alleen over de zichtlijnen en beplantingen. Mvg L.B.

  1. Dank voor je reactie. We hebben zelf een paar keer melding gemaakt van vervuiling van de vijvers met afval. De gemeente heeft dit toen ook opgeruimd. Daarnaast zijn we actief met de gemeente in overleg gegaan over het herstel van de fontijn in de vijver. Deze is ondertussen ook hersteld. We kunnen de overige punten over de vijver eens aankaarten bij de gemeente.

   1. Bedankt voor het antwoord. Ik denk ook dat mbv een buurt commissie meer te bereiken valt op dit punt dan dit zelfstandig te hebben aangekaart. Mvg

 2. Hallo
  ik woont 20 meter van het park af aan de Stroolaan.

  me moeder is al jaren met de gemeente in gesprek geweest.
  dus nu onzin om te zeggen dat het achterstallig onderhoud is. Want er is vaak genoeg wat van gezegd. maar luisteren homaar . vergeet het nu maar dat me moeder nog blikjes en afval gaat opruimen van anderen doe het maar lekker zelf.

  badankt!!! gemeente hoogezand het gaat alleen maar over geld maar niet om het park en de dieren

  1. Beste Richard,

   Er zijn net als jouw moeder, meerdere mensen die al jaren met de gemeente in het gesprek zijn geweest over het achterstallige onderhoud geweest. Door een Buurtcomite op te richten hebben we een vuist kunnen maken naar de gemeente.
   En dat heeft geresulteerd in:
   a) De afgelopen twee jaar is veel achterstallig onderhoud weggewerkt. (fontein, snoeiwerk, paden).
   b) Er is nu een herstelplan dat onlangs begonnen is, en 6 jaar gaat duren. En waarna we allemaal weer een mooi park hebben.

   De gemeente heeft extra geld gereserveerd voor het herstelplan en er is subsidie aangevraagd bij de SIM. 60% van een bedrag van € 251.000,-. De uitvoering van het hele plan is gegarandeerd door de gemeente.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.